Okul Öncesi Eğitim

          Öğrenci Kayıt Kabul
        Okulumuza, öncelikli olarak kayıtların yapıldığı yılın eylül ayı sonu itibarıyla 57-68 aylık özel eğitime ihtiyacı bulunan çocukların kaydı yapılır. Bir sonraki eğitim ve öğretim yılında ilkokula başlayacak çocukların kaydı yapıldıktan sonra kontenjanın dolmaması durumunda 36-56 aylık çocuklar da kaydedilebilir. İlkokula kaydı bir yıl ertelenen ve bir önceki yıl okul öncesi eğitim almamış olan 69-71 aylık çocuklara, kayıtta öncelik tanınır.  Kayıtta yıllık çalışma takviminde belirlenen süreye bakılmaksızın yapılır.
          Okulumuza Özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerin  ilçe özel eğitim hizmetleri kurulu tarafından yerleştirme kararı alınmış olması şartı aranmaz. Ancak bu öğrenciler için yerleştirme kararı alınması konusunda okul idaremizce gerekli işlemler başlatır. Yerleştirme kararı uygun ise öğrenci okulumuza öğrenimine devam eder. Farklı bir yerleştirme kararı olması hâlinde öğrencinin yerleştirme kararına uygun okula nakli ya da geçişi konusunda gerekli işlemler yapılır. 

          Kayıt esnasında istenilen belgeler: 
          1) 1 Adet Kayıt Sözleşmesi(Okuldan alınacak)
          2) Kayıt Formu (Okuldan alınacak)
          3) 2 adet fotoğraf
          4) Aşı kartının fotokopisi
          5) Acil Durumlarda Başvuru formu
          6) Nufus Cüzdanı fotokopisi
          7) Özel Eğitim Öğrencileri için Taşıma Servis Sözleşmesi

          Eğitim-Öğretim 
        Okulumuzda güne başlama, oyun, beslenme, temizlik, etkinlik, dinlenme ve günü değerlendirme zamanlarını da içerecek şekilde günde ellişer dakikalık aralıksız 6 etkinlik saati süre ile normal eğitim  verilir. Sınıflar oluşturulurken öncelikle aynı tür yetersizliği olan çocuklar aynı sınıfta olacak şekilde planlama yapılır. Ancak zorunlu hâllerde farklı tür yetersizliği olan çocuklar da bir arada eğitim görebilir.
          Okulumuzda Bakanlıkça hazırlanan eğitim programı uygulanır. Program, öncelikle grup eğitimi ve gerektiğinde bireysel eğitim sunularak uygulanır. Çocuğun gelişimsel/eğitsel değerlendirmesi temelinde gruba uygun olma kriterlerini sağlayan çocuklar grup eğitimine devam ederken, gerektiğinde grup eğitimine ek olarak bireysel eğitim de alabilirler. Gruplarda çocukların yetersizlikleri ve gelişimsel özelliklerine göre en fazla 5 öğrenci bulunmakta, eğitim-öğretim faaliyetleri 1 okul öncesi öğretmeni ile 1 özel eğitim öğretmeni tarafından yürütülmektedir. Uygulanan program baz alınarak her öğrenci için yıllık bireyselleştirilmiş eğitim programı(BEP) hazırlanır ve uygulanır. Öğrenci başarısının değerlendirilmesinde BEP’lerinde yer alan ve her dönemde kazandırılması hedeflenen bilgi ve becerilerin kazanım düzeyinin ayrıntılı olarak yazıldığı bireysel gelişim raporu düzenlenir ve e-Okul Sistemi üzerinden düzenlenen gelişim raporu ile birlikte veliye verilir. 

          Uygulanan Programlar  
        Okulumuzda Bakanlıkça özel eğitime ihtiyacı olan bireyler için hazırlanan okul öncesi özel eğitim programı uygulanır.  Özel eğitime ihtiyacı olan bireylere yönelik olarak hazırlanan Okul Öncesi Özel Eğitim Öğretim Programı, 7 gelişim alanı ile ilişkili öğretim programlarını kapsamaktır. Bunlar: 
         1. Bilişsel Gelişim Alanı
          2. Alıcı Dil Gelişim Alanı
          3. İfade Edici Dil Gelişim Alanı
          4. Kaba Motor Gelişim Alanı
          5. İnce Motor Gelişim Alanı
          6. Sosyal-Duygusal Gelişim Alanı
          7. Uyumsal Beceriler Gelişim Alanı

         Okul Öncesi Özel Eğitim Öğretim Programı 37-78 ay arasındaki özel eğitim gereksinimi olan çocuklar için hazırlanmış; program, mevzuat gereği özel eğitim gereksinimi olan çocukların ilkokula başlama yaşının 79 aya kadar uzatılabilmesi nedeniyle 78 aya kadar yapılandırılmıştır. Bu bağlamda, Okul Öncesi Özel Eğitim Öğretim Programı kapsamındaki gelişim alanları, 37-48, 49-60 ve 61-78 ay olmak üzere toplam 3 gelişimsel dönem içinde ele alınmıştır. Uygulanan program temel alınarak her öğrenci için yıllık bireyselleştirilmiş eğitim programı(BEP) hazırlanır. Bu bireylerin başarılarının değerlendirilmesinde BEP'lerinde yer alan amaç ve davranışlar dikkate alınır.        

          Bakanlığımızca hazırlanan Okul Öncesi Özel Eğitim Öğretim Programına ulaşmak için tıklayınız.



Yazdır

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin



  Beğen | 15  kişi beğendi